Corina Crețu: Apocaliptica invazie a românilor peste hotare a fost pură demagogie

Corina Crețu: Apocaliptica invazie a românilor peste hotare a fost pură demagogie
Publicat: 04/01/2014, 15:33
Actualizat: 09/09/2014, 21:42

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte PSD, susține că sunt deplasate și lipsite de sens „campaniile de presă” împotriva românilor în contextul ridicării restricțiilor pe piața muncii din țările UE, menționând că „apocaliptica invazie a românilor nu a avut loc”.

„Anul 2014 a început cu o veste bună pentru cetățenii români: țările care mai aveau restricții privitoare la accesul lor pe piața muncii le-au ridicat cu începere de la 1 ianuarie a.c. Este, până la urmă, o victorie a rațiunii și a valorilor pe care este construită Uniunea Europeană, care a dovedit consescvență în aplicarea lor. În acest context apar cu atât mai deplasate și mai lipsite de sens campaniile de presă îndreptate împotriva românilor, campanii la care au aderat și oameni politici importanți din Germania și din Marea Britanie, nu doar demagogi în căutare de voturi în perspectiva alegerilor europene din mai”, se arată într-un comunicat remis sâmbătă de Corina Crețu.

Potrivit acesteia, aceste campanii „au eșuat în ridicol, pentru că apocaliptica invazie a românilor nu a avut loc”.

„Este surprinzător să constați cum politicieni germani de talia lui Elmer Brok, membru CDU, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, se alătură taberei care îi discriminează pe români, deși cunosc foarte bine faptul că românii nu pot fi tratați drept emigranți, iar propunerea de ampretare a celor care beneficiază de ajutoare sociale și sunt expulzați din Germania este absurdă și contravine regulilor din UE. Propunerea domnului Brok și a altora precum el aduce aminte de un trecut pe care cu toți îl credeam depășit și lecția lui învățată”, susține Crețu.

Potrivit acesteia, nicio dată statistică nu demonstrează că românii ar fi o problemă pentru sistemele de sănătate și de protecție socială ale Germaniei și Marii Britanii, țări care, însumate, au o populație de circa 140 de milioane de cetățeni, iar posibilii beneficiari abuzivi de ajutoare de origine din România nu depășesc cinci până la zece mii de oameni în cele două țări.

„Dacă ei sunt totuși o povară, nu cred că ar fi așa o mare problemă ca, la nivelul Uniunii Europene, să înființăm un fond special de asigurări sociale, care să compenseze eventualele pierderi ale țărilor care au astfel de probleme din cauza altor cetățeni europeni. Sunt decisă ca, în următoarea perioadă, să deschid o dezbatere în PE pe această temă, care are o mai largă arie de cuprindere, pentru că se referă, de fapt, la generalizarea unor beneficii sociale la nivelul UE. Îmi exprim convingerea că rațiunea va fi mai puternică decât demagogia și populismul și vom reuși să dezbatem, în viitoarea campanie pentru alegerile europene, teme relevante pentru viitorul Uniunii în ansamblul său, și pentru fiecare cetățean în parte”, mai afirmă Crețu.

Sosirile unor bulgari și români, chiar dacă sunt limitate în comparație cu migrarea totală către Germania, țin frecvent prima pagină pentru că se concentrează în câteva orașe mari, ca Berlinul și Duisburgul (vest), și deoarece numeroși germani consideră că este vorba despre o fraudare a prestațiilor sociale. Orice familie cu copii instalată în Germania are dreptul să primească alocații familiale.

Începând de miercuri, românii și bulgarii pot munci în întreaga Uniune Europeană (UE), după șapte ani de la aderarea celor două țări la UE, în urma anulării ultimelor restricții impuse de către nouă țări, și anume Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie și Olanda și Spania.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a îndemnat sâmbătă la o dezbatere obiectivă cu privire la migrarea bulgarilor și românilor, încercând să calmeze o polemică izbucnită după deschiderea totală a pieței muncii germane cetățenilor celor două țări, relatează AFP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Care sunt singurele ființe care ar supraviețui dacă Pământul s-ar confrunta cu o catastrofă.
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×